• slide 18
  • slide 13
  • slide 29
  • slide 19
  • slide 21
  • slide 27
  • slide 9
  • slide 10
    Adiuvantes
    Oudezijds Achterburgwal 121
  • slide7
  • slide 14
  • slide2
    Jacketz
    Nieuwendijk 32
  • slide 17
  • slide 15
  • slide4
  • slide5
  • slide 22
  • slide 20
  • slide 28
  • slide8
  • slide 12
    Okker Art Gallery
    Vijzelstraat 125

Oudezijds Achterburgwal 63

_DSC8610_DSC8634_DSC8654_DSC8750_TTH0007klein_TTH0020klein_TTH0052klein_TTH0098klein_TTH0147klein
Aankoop:
2008, Rijksmonument (nr.18)
Soort project:
Restauratie/Renovatie
Start:
December 2009
Oplevering:
Januari 2011
Programma:
Herontwikkeling van het gehele pand tot kantoorruimte
Architect:
Eigen beheer
Aannemer:
Schakel & Schrale

Het pand Oudezijds Achterburgwal 63 werd in 2008 aangekocht voor € 980.000,00 en is binnen twee jaar gerestaureerd voor een bedrag van € 600.000. Tijdens diezelfde restauratie heeft het pand ook een nieuwe fundering gekregen.
Het pand heeft ruim twintig jaar leeggestaan en was op den duur zwaar verkrot. De laatste bestemming was voor het opslaan van goederen van Chinese winkels in de Damstraat.
Om afkomst en datering van het hout te kunnen vaststellen was een dendrologisch onderzoek nodig. Er werd op één plek een stukje van ±10cm uitgeboord en naar een laboratorium in Berlijn opgestuurd. Uit dat onderzoek bleek dat de balken uit 1683 dateren en dat het hout afkomstig is uit Zweden.
De voorgevel van het drie ramen brede pand is grotendeels 18e-eeuws en de top - een eenvoudige houten lijst - dateert uit de 19e eeuw. Het geheel heeft een oppervlakte van ±450m2 en bestaat uit een groot voorhuis en een veel kleiner achterhuis met een blinde achtergevel. Er zijn wel ramen aanwezig in de voorgevel van het achterhuis en die kijken uit op een ‘schone’, onbebouwde binnenplaats.

Macabere ontdekking
Bij het strippen van het pand bij het begin van de restauratie werd een wel erg macabere vondst gedaan. In het souterrain werden schedels en skeletten gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat in dit pand een afrekening in het criminele milieu had plaatsgevonden. Een onderzoek wees echter uit dat het een begraafplaats was geweest van een klooster dat in de omgeving had gestaan.

Met de restauratie heeft het pand een geheel vernieuwde stoep gekregen en de vroeg 19e-eeuwse deur uit de Empireperiode heeft een fraaie houten deuromlijsting.
In de achterkamer van het voorhuis bevindt zich een Lodewijk XIV schouw uit ±1740, die van kunsthistorische waarde is. Deze schouw is van grijs marmer en de houten boezem - het vooruitspringende gedeelte boven de schouw - heeft de meest eenvoudige Lodewijk XIV ornamenten. Alle balken in het huis zijn in bentheimer, een soort roomgeel, geschilderd.

Hans Tulleners
schrijver, journalist, monumentenzorger

(foto's: Corné Bastiaansen fotografie)
 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van ons aanbod
Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven.

Nieuwsbrief woningaanbod
Nieuwsbrief bedrijfsruimteaanbod